Konzorciumvezető neve: Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (konzorciumvezető)

Konzorciumi tagok neve: Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt., Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt, Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.

Projekt címe és azonosítószáma: A kerékpáros turizmus fejlesztése a Sopron-Fertő kiemelt turisztikai fejlesztési térségben – GINOP-7.1.9-17-2018-00020

A szerződött támogatás összege: 662 027 337 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 100 %

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020.09.30.

A projekt rövid összefoglalója:

A projekt céljai: A projekt átfogó célja a Sopron-Fertő kiemelt turisztikai fejlesztési térség teljes területén a kerékpáros turizmus élénkítése. Ezt a kerékpáros turisták igényeit kiszolgáló kerékpárosbarát szolgáltatásfejlesztések megvalósításával kívánjuk elérni. A komplex módon megtervezett szolgáltatásfejlesztések turisztikai vonzerő képességét tovább erősíti, hogy a fejlesztési helyszínek több esetben a kiemelt örökséghelyszínek. A program által létrejövő turisztikai élménykínálathoz szervezetfejlesztési elképzelésekkel biztosítanánk a hosszú távú fenntarthatóságot.

Projektelemek:

 1. Kerékpárutak fejlesztése:
 • Sopron-Fertőrákos kerékpárút felújítása;
 • Fertőrákos, Patak sor útburkolat felújítás, kerékpáros infrastruktúra kialakítás;
 • Fertőújlak, Fő utca útburkolat felújítás, kerékpáros infrastruktúra kialakítás.
 1. Kerékpáros Információs és túraközpont kialakítása Fertődön, mely több funkció betöltésére is alkalmassá válik, családok és mozgásukban korlátozottak számára is elérhető eszközparkot biztosít.
 2. Kerékpáros megállópontok létesítése összesen 17 helyszínen, az alábbi településeken: Sopron, Fertőrákos, Fertőboz, Hidegség, Fertőhomok, Hegykő, Fertőd, Sarród, Sopronhorpács, Zsira, Röjtökmuzsaj és Bük.
 3. Forgalomszámlálók telepítése összesen 3 helyszínen: a rendszer egyik újításaként elhelyezésre kerül a területen 3 olyan új szenzorokkal felszerelt számláló, amelyek a kerékpárosok mellett információikkal szolgálják mindazokat, akik érdeklődnek a térség aktuális időjárási adatai iránt.
 4. Kerékpárosbarát szolgáltatásfejlesztéshez szükséges eszközök beszerzése:
 • kerékpárok (gyermek és mozgáskorlátozott kerékpár is);
 • logisztikai szállító eszközök;
 • rendezvények lebonyolításához szükséges eszközök;
 • informatikai és hangtechnikai eszközök;
 • kerékpáros szervizcsomagok.
 1. Minősítési rendszer kialakítása: a MAKETUSZ és az MTÜ együttműködésével adaptálásra kerül a legismertebb, és az Európai Kerékpáros Szövetség által jó gyakorlatnak tekintett és promotált BikeFriendly nemzetközi kerékpáros turisztikai minősítési rendszer, ez egyben a program nemzetközi minőségbiztosítását is jelenti. A fejlesztés célja a nemzetközileg is reálisan promotálható  szubregionális minősítési rendszer kialakítása, amely feltétele az Európai Kerékpáros Szövetség által kidolgozott térinformatikai és promóciós rendszeréhez való csatlakozásnak.
 2. Látogatóbarát fejlesztések: reszponzív mobil applikáció és kerékpáros turisztikai portál fejlesztése.
 3. Kapcsolódó szoft tevékenységek megvalósítása:
 • turisztikai szemléletformáló rendezvények szervezése;
 • garantált programok kidolgozása turisztikai szakértő közreműködésével;
 • bevezető marketingre irányuló marketingkommunikációs eszközök megvalósítása.