Bezár az ország – kezdetű cikkek sora jelent meg a napokban a szigorított korlátozások miatt, és biztosan sok kerékpáros túrázó és közlekedő kíváncsi arra, hogyan érint ez minket az elkövetkezendő hetekben.

A rövid válasz az lenne, hogy a kerékpározást tekintve nincs változás az elmúlt hónapok gyakorlatához, az érvényben lévő kormányrendelethez képest. Nem lehet azonban figyelmen kívül hagyni az egyre növekvő COVID-fertőzöttséget és az általános helyzetet. A tél vége mindig kedvez a vírusok terjedésének, ingadozik a hőmérséklet, sokan kevésbé figyelünk a megfelelő öltözékre, egyébként is könnyebb megbetegedni. Hozzátéve a koronavírus mutánsokat ez egy fenyegető kombináció, amit a számok is tükröznek. Pedig már csak pár hónapot kellene kibírni, hogy a folyamatos oltásoknak köszönhetően kialakuljon egy bizonyos szintű védettség, hogy ne terjedhessen a vírus komoly mértékben. Felelősségteljesen gondolkozva tehát arra kérjük a kerékpáros társainkat is, hogy minden eddiginél jobban vigyázzanak magukra és másokra is. Az alábbiakban néhány fontos régi/új információt gyűjtöttünk össze, korábbi, részletesebb cikkünk IDE KATTINTVA olvasható.

Ami megengedett: A kijárási tilalmon kívüli időben az egyéni szabadidős sporttevékenység külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható, azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.” Vagyis a Magyar Közlöny legfrissebb kiadása szerint kerékpározni, túrázni, sportolni szabad.

Ami nem kötelező: Az egyéni szabadidős sporttevékenység során nem kell a maszkot viselni. A lakott területen kerékpárral közlekedőkre és ügyeiket intézőkre azonban ez a kitétel nem vonatkozik, az adott településre, közigazgatási egységre vonatkozó maszkviselési szabályokat be kell tartani.

Ami talán sokaknak nem egyértelmű: A Magyar Közlönyben megjelent szigorítások szerint sok bolt bezár és szolgáltatások szünetelnek március 22-éig. Nézzük, hogyan érinti ez a kerékpár szervizeket és kerékpárboltokat. A Közlönyben található egy lista, milyen üzletek tarthatnak nyitva, ebben szerepelnek a járművet árusító üzletek: „a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben (így különösen a járművet, a gépet, az alkatrészt, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben), ide nem értve a főtevékenységként szórakoztató és háztartási elektronikai eszközöket forgalmazó üzletet” A kerékpár járműnek minősül, eszerint a kerékpárboltok nyitva maradhatnak, érdemes azonban boltonként tájékozódni. Ugyanígy a szolgáltatások között megjelölik a járműszervizt: „a járműszerviz szolgáltatás, a mezőgazdasági és iparigép-szerviz szolgáltatás, a háztartásigép-szerviz szolgáltatás, az épületgépészeti szolgáltatás”.

Kerékpártúra során: Kerüljük a frekventált turistalátványosságokat és útvonalakat! Bár ezek nincsenek rendeletben rögzítve, de felelősségteljesen gondolkodva nem tanácsos olyan helyen bringázni, ahol hétvégenként nagyobb turistaforgalom van mostanában, mint egy belvárosi utcában. A vendéglátóipari egységek elvitelre kínálnak élelmiszert és a maszkhasználat kötelező. Vagyis ha túra során ellátogatunk ilyenekbe, gondoskodjunk a maszkról. Többnapos túra, vagy program esetén tartsuk észben, hogy a szálláshely szolgáltatók továbbra is kizárólag üzleti célból fogadhatnak vendégeket, az üzleti célú tartózkodást pedig igazolni kell.