A hétvégén ismét megrendezésre került a BuBa Epic kerékpáros teljesítménytúra, amelynek a célja a Balaton elérése budapesti indulással. A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség által szervezett túra idén második alkalommal és számos újítással került megrendezésre.

„Budapestről a Balaton elérése legalább annyira izgalmas kihívást jelent, mint magának a tónak a megkerülése. Ez volt az indító gondolat, amikor tavaly életre hívtuk a BuBa Epic teljesítménytúránkat” – mondta Dominus Ákos, a túra kitalálója. Majd így folytatta: „A túra végig a Budapest – Balaton, valamint a Balaton körüli kerékpárúton haladt, amit három gazdagon ellátott frissítőponttal, egészségügyi és technikai biztosítással tett teljesen biztonságossá és élvezhetővé a rendezvény. Ezekben az években, amikor a tömegsport rendezvények nagy része „fél házzal” üzemel, elismerésnek tartjuk, hogy nálunk a tavalyi létszám duplája, mintegy 300 fő állt rajthoz.”

 

 

A Budapest – Balaton kerékpárút vonalvezetése vegyes bírálatot kapott a kerékpáros társadalomtól, de a célba beérkező és ott elégedetten mosolygó túrázókon egyöntetűen az elégedettség, a siker élménye látszódott. Az idei évi újítás volt, hogy már nem csak egy, hanem akár kettő nap is rendelkezésre állt a teljesítésre. Akik a kétnapos túrát választották, péntek délután indulhattak útnak és Velencéig kerekeztek, ahonnan másnap érték el a célt Balatonalmádiban.

 

 

A MAKETUSZ és ezzel együtt a túra célja is a kerékpározás népszerűsítése, az egészséges életmódra való nevelés. Ezúttal viszont – a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kultúrális Főváros programhoz való kapcsolódás jegyében – a túra a fenntartható fesztiválozást is hivatott népszerűsíteni: arra buzdították a szervezők a résztvevőket, hogy a Buba Epic-cel egy időben megrendezett Bondoró Fesztiválra kerékpárral érkezzenek a látogatók, akár Budapestről is. A túrázók nagyon széles skáláról kerültek ki: volt, aki versenyként élte meg a túrát, volt akinek a teljesítés volt a cél, de akadtak olyanok is, akik egy hetes balatoni nyaralást indítottak a túrával. A legnagyobb feltűnést pedig azok a családok keltették, ahol akár 10-11 éves gyerekek, akár pedig unoka-nagypapa páros teljesítette együtt az egynapos kihívást.