Szeptember 9-10-én az Őrségi Kerékpáros és Természetbarát Egyesület meghívására Szalafőn részt vettünk a Kerékpárral 7 Határon Át programsorozat keretében rendezett kerékpáros túrákon és az aktuális elnökségi ülésünket is itt tartottuk. A szervezők közel 50 fős kis csapatot mozgatnak, akikkel rendszeresen nyeregbe pattannak vagy bakancsot húznak és járják az Őrség gyönyörű tájait. A szombati túra érintette a Szalafő, Pityerszeren lévő Őrségi Népi Műemlékegyüttest (skanzen), a Kétvölgy Kilátót, innen átkerekeztünk a szlovéniai Kapornakra, majd vissza Őriszentpéteren keresztül Szalafőre. Vasárnap szintén Szalafőről indult a körtúra, megnéztük Felsőmarácon a Himfai-tavat, majd a hegyhátszentjakabi Vadása-tónál ebédeltünk, innen átsétáltunk a Rókalyuk-forráshoz, belefutottunk egy fogathajtó versenybe, majd Őriszentpéter érintésével  visszaérkeztünk Szalafőre. Gyönyörű tájakon kerekeztünk, remek, kisforgalmú utakat használtunk. Az Őrségben kiemelkedően sok kerékpározása alkalmas erdei út van, ami különösen vonzó a nyári melegben.

Az esti hosszas megbeszélésen a Maketusz elnökséget kiegészítette Révész Máriusz kormánybiztos, helyi polgármesterek, helyi szervezetek képviselői, az Őrségi Nemzeti Park és a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke. A megbeszélésen a helyiek beszámoltak az elmúlt időszak kerékpáros fejlesztéseiről és jövőbeli terveikről. Döntés született arról, hogy a helyi kerékpáros szervezetek bejárják az EuroVelo14 tervezett nyomvonalát, szükség esetén módosítási javaslatokat tesznek ill. véleményeznek. Kormánybiztosi Iroda pedig vállalta az útvonal kitáblázását 2018. első felében. Ezzel elérhetővé válik a Balaton Ausztriából az Őrségen keresztül.

Pihenő útközben

Mivel a Maketusz a 2018. évben induló a Kerékpáros Vándortábor program koordinátori státuszára pályázik, így az ezzel kapcsolatos teendőkről is hosszan beszélgettünk, és megállapodás született, hogy az egyik vándortábor túraútvonal majd az Őrségben lehet.

 

Szalafő, Pityeszer Őrségi Népi Műemlékegyüttes