Frissítés 2020. április 30-án 13 órakor: Budakalász Város Önkormányzata lépett, köszönjük minden hídhasználó nevében!

————————————-

Nemcsak arról van szó, hogy sok kerékpáros túrázó fog jogosan értetlenkedni, ha a Megyeri hidat választja átkelésre a Duna felett, de a Budakalászi Önkormányzat döntése járványügyi szempontból is veszélybe sodorhatja bringások és családok ezreit. A Megyeri híd kerékpárosok előli lezárásával ugyanis a kerekesek és a környék gyalogosai is mindannyian a vasúti összekötőhíd járdáján kelnek majd át, sokan és közel egymáshoz… A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség képviselője a héten megkereste az illetékes önkormányzatot, de sajnos telefonos egyeztetés után sem közeledtek az álláspontok.

Elöljáróban egy rövid történet, amely több ezer kerékpárossal megtörténhetett az elmúlt hétvégén, vagy megtörténhet most is:

Adott egy budapesti pár, akik a koronavírus-válság idejére egy háztartásnak nyilvánították magukat, lévén összefutnak hetente néhányszor, másokkal nem nagyon találkoznak. Az egyik közös program a bringázás, mint sok más budapesti pár és család esetében, hiszen a természetben túrázni, a szabad levegőn mozogni a hivatalos állásfoglalások és szakvélemények szerint járvány idején sem kockázatos.

A srác rutinos túrázó, a lány azonban kevésbé, nem komfortos számára, ha tekerés közben gyakoriak a váratlan szituációk, a hirtelen fékezések, melyek gépjárművek, vagy éppen gyalogosok között adódnak. A Pomáz-Újpalota szakaszon eleinte az Újpesti vasúti hidat használták, azonban voltak problémák a Királyok útja – Nánási út szakaszon, pesti oldalon a Szerencs utca és az M3 kereszteződés környékén, sőt a hídon a sok gyalogos, rolleres, kisgyerekes szülők miatt még járványügyi megfontolásból is aggályos az átjutás. Megnézték útvonaltervezővel, hogy a Megyeri híd kerékpárútját használva még rövidebb is 1-2 km-rel a táv, valamint szélesebb, kis forgalmú, erdőszéli területeken tudnának közlekedni, több kerékpárúttal: sok legyet egy csapásra – gondolták ők.

Április 19-én vasárnap jött a meglepetés: a Megyeri hídra nem engedték őket felhajtani a budakalászi önkormányzat emberei sem az északi lehetőségnél (Lupaszigeti utca, a METRO áruház melletti körforgalom), sem a déli lehetőségnél (a Gát utca déli végén, a Barát-patak hídján). És innentől kezdve több százan, ezren behelyettesíthetik magukat a történetbe.

A Megyeri híd északi járdáján megvalósított kerékpárútra csak a Gát utca közepén van lehetőség felhajtani, és sajnos az is, és a két lezárt pont is budakalászi terület, az önkormányzat dönthet így. Ami a túlzott szigor fényében érthetetlen, hogy a gyalogosokat és futókat szó és lakcímkártya ellenőrzés nélkül átengedik.

A helyzet kapcsán a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség képviselője levélben vette fel a kapcsolatot Budakalász polgármesterével és a két alpolgármesterrel:

“A Megyeri híd kerékpáros részének hétvégéken tapasztalható lezárását járványügyileg kontraproduktívnak, károsnak tartjuk, ugyanis könnyen belátható, hogy a kerékpárosok azon része, akik közlekedésre használnák, azok az Újpesti vasúti hídon, esetleg az Árpád hídon fognak közlekedni – nagyobb tömegben, mintha elosztva használná mindenki a neki útba eső átkelőt.

Ezen kívül a rekreációs és sport célú kerékpározás is engedélyezett, sőt ajánlott. Mivel a Megyeri híd egyik végén sincs kimondott turistalátványosság, ami tömeget gerjesztene (kilátópont, padok, pihenők, büfék, stb.), így végképp érthetetlen számunkra, hogy miért kell a bármilyen célú kerékpározást lehetetlenné tenni az északi agglomeráció egyetlen hídján.

Javaslatunkat az alábbi vázlaton foglaltuk össze. A múlt hétvége tapasztalatai szerint a piros vonalaknál tiltották a kerékpáros áthaladást. A kék karikával jelölt lakóövezetben – bár ott sincs semmiféle turisztikai célpont – méltányolható az áthaladó kerékpáros forgalom tiltása.
Ezzel a szemben a zöld pöttyökkel jelzett részen gyakorlatilag semmiféle lakóingatlan nincs, a néptelen Duna-gáton és a csekély forgalmú Lupaszigeti úton véleményünk szerint betartható a biztonságos távolság kerékpározás közben, ráadásul a lakók zavarása nélkül. (Mellékelt térképgrafika)
Úgy véljük, hogy további polgárőri, rendészeti jelenléttel, figyelmeztetéssel, hogy egyrészt ne tömörüljenek a kerékpárosok, másrészt tudjanak róla, hogy csak a hídra való felhajtás miatt, arról való lehajtás miatt vannak átengedve a területen, kompromisszumokkal ugyan, de használható maradna a híd, és összességében a járvány és annak minden következménye kevesebb problémát okozna, mint így.”

Ezután Dr. Deák Ferenc jegyző úr vette fel a kapcsolatot a MAKETUSZ-szal. A javaslatunk nem talált értő fülekre. A jegyző úr a különleges jogrendre, az önkormányzat szigorítási jogára, a lakók védelmére, mindent összeparkoló autókra, és bandázó biciklisekre hivatkozott.

A jegyző úr szerint a gyalogosok és futók átmehetnek mindenféle ellenőrzés nélkül, hisz “a behajtani tilos rájuk nem vonatkozik”. Érvelésünkre, hogy a vírus nemigen válogat, valamint ha már annyira különleges jogrend van, akkor ne egy KRESZ paragrafusból vezessük le az ilyenkor érvényes korlátozást, mert az nem erre van kitalálva, nem mondott érdemi választ.
Másrészt elismerte, hogy valóban csak a kerékpárosok vannak a hídról letiltva, mindenki más átmehet.
Harmadrészt a jegyző úr is belátta, hogy így az Újpesti vasúti hídon fognak átkelni azok, akiknek tényleg a folyó túlpartján van dolguk.
Negyedrészt szerinte rosszul tudták a zárást végző kollégái, ugyanis a hétvége teljes ideje alatt érvényben van (és volt) a híd kerékpáros lezárása, semmiféle 18 órás feloldásról nincs szó.
Megköszöntük a hívását, és megígértük, hogy természetesen betartjuk az önkormányzat rendelkezéseit, de egyet nem értünk.

Fotó: Takács Tamás