A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség — Maketusz és a Magyar Kerékpáros Szövetség közleménye a kerékpáros forgalom segítése érdekében

Úgy tűnik, a korlátozásokkal még hosszabb ideig együtt kell élni. Ugyanakkor meg kell teremteni feltételeit is annak, hogy a megfelelő előírások betartásával ki tudjanak mozdulni az emberek a szabadba, a fizikai és mentális egészségük megőrzésére.

Az elmúlt időszakban nagyon sok olyan korlátozás történt, amelyek megnehezítik az egyébként ajánlott, hivatásforgalmi vagy rekreációs és sport célú kerékpáros közlekedést. Megalapozatlannak tartjuk, hogy a települések megtiltják a kerékpárral való áthaladás lehetőségét – miközben az országos tisztifőorvos is kifejezetten ajánlja a rekreációs célú mozgást.

Javasoljuk az országszerte elrendelt, sok esetben túlzottan szigorú és indokolatlan tiltások legalább részbeni feloldását, az intézkedések újragondolását annak érdekében, hogy azok segítsék elő a kerékpározást, több esetben akár a gyalogos közlekedést, kirándulást is.

A javasolt intézkedéseket több részletre bontjuk, a fővárosi és nagyvárosi közlekedésre, illetve a vidéki, önkormányzatok által tett intézkedésekre, és kéréssel fordulunk a kerékpáros vagy gyalogos kirándulókhoz is.

Budapest és a nagyvárosok (megyei jogú városok):

A jelenlegi helyzetben célszerű elősegíteni a távolságtartást lehetővé tevő közlekedést. A városokban azokon az utakon, ahol az út mellett kerékpárút is halad, oldják fel a kötelező kerékpárút használatot – ha minden nap nem lehetséges, legalább próbaképpen hétvégére tegyék ezt meg. Kivételt képeznek a városi és elővárosi gyorsforgalmú utak.

Indoklás: Rengeteg helyen előfordul, hogy a közút mellett haladó kerékpárút túltelített és zsúfolt, hiszen gyalogosok is használják, szűk, tele van akadályokkal stb. Ráadásul a koronavírus-válság alatt nem is feltétlenül egészséges, ha szűk kerékpárúton egymással szemben halad sűrű kerékpáros forgalom, a nyálcseppeken átadható kórokozók miatt. A sportolási és rekreációs célú rutinos kerékpárosok így le tudnak menni az útra kerékpárral.

Budapest:

 1. Flórián tértől a régi Csiki-Bege teherautó-szalonig (Pünkösdfürdő utca kereszteződés) legyen ideiglenes kerékpáros nyom a Szentendrei úton oda-vissza. Pünkösdfürdő utcától a Szentendrei út mindkét oldalán adott a normális kerékpárút is.

Indoklás: Most sokkal alacsonyabb a forgalom, mint egyébként, a két vagy három sávon nem zavarnák egymást a kerékpárosok és autósok, és tesztelni lehetne ezt a megoldást. (Az Eurovelo 6 Budapestre bevezető szakasza ebben a magasságban elég rossz minőségű.)

 1. Osztyapenkó (Őrmezői csomópont) és a Déli pályaudvar között legyen ideiglenes kerékpáros nyom a szélső sávban/buszsávokon oda-vissza.

Ezen a szakaszon sokak számára bonyolult megoldani bringával a közlekedést, nem találják a kerékpározásra kijelölt utakat, autópálya bevezető/kivezetőre és az Alkotás útra viszont félnek felmenni. Ez a szakasz és az előbbi, a Szentendrei úti is sok lehetőséget nyit meg kerékpáros kirándulásokhoz úgy, hogy ne autóba üljenek először, majd a város szélén vegyék csak ki a bringát. Így ki tudnak menni az emberek bringázni belvárosi otthonaikból is.

 1. Pesti oldalon a fentiek szellemében hasonló ideiglenes kerékpáros nyom
 • a Váci út az Árpád hídtól Budapest határáig;
 • A Kerepesi úton, majd a 3-as úton;
 • A Pesti út Rákoskeresztúron át Maglód felé.

Budapesten a Kerékpárosklub komplex javaslatcsomagot állított össze a gyorsan és olcsón megvalósítható, hiányzó kerületek közötti kapcsolatokat biztosító kerékpáros útvonalakra.

Balatoni Bringakörút:

Balaton körül kísérleti jelleggel a 7-es és a 71-es főúton az érintett szakaszokon a kerékpározás tiltásának feloldása.

Indoklás: a Balaton körül helyenként olyan szűk a bringaút, hogy normál körülmények között sem mindig biztonságos a közlekedés, ha sokan kerékpároznak adott szakaszon egy időben. A sportcélú kerékpározás sok szakaszon szinte lehetetlen.

Önkormányzatok, erdőgazdaságok számára:

A nagyobb parkolók és a nagyon ismert, látogatott turisztikai célpontok lezárása jelentősen visszavette a tömegturizmust a húsvéti és az azt követő hétvégén. Egyes települések azonban azt a megoldást választották, hogy mindenki elől lezárták a települést, az átmenő forgalmat sem engedve, így a kerékpározási és túrázási lehetőségek is csökkentek, növelve ezzel a még nem tiltott területek zsúfoltságát.

Javaslatunk

 • A kirándulásra alkalmas területeken a parkolás engedélyezése az út szélén.
 • A települések bejáratánál a polgárőrök, önkéntesek figyelmeztessék a településen áthaladókat, hogy ne álljanak meg a boltnál, kútnál, a településen átvezető útvonalat tényleg csak átmenésre használják. Jó példát láttunk erre bakonyi településeken (Tés). A boltoknál szintén polgárőrök állhatnának, hogy szükség esetén és nagyobb számban érkező látogató esetén ellenőrizzék a kérést.
 • A piknikezésre alkalmas pihenőhelyeket, kihelyezett padokat ne csak szalaggal kerítsék körbe, hanem tegyenek ki tájékoztató táblát, hogy a kihelyezett padok, asztalok, kilátók, kapaszkodók használata növeli a vírus átadásának és átvételének az esélyét.
 • Szintén érdemes mindenkinek azt kommunikálni, hogy vigyen magával olyan ennivalót, amelyhez nem kell főzni, kitelepedni, hanem útközben is meg lehet enni, vagy vigyen magával mindenki saját ülőalkalmatosságot (polifoam), és arra üljön le, ha már mindenáron ülni szeretne.
 • Sorompóval lezárt erdőgazdasági utak (szilárd és nem szilárd burkolatú is), valamint jelöletlen (nem turista) ösvények korlátlan használatának lehetőségét biztosítsák a kerékpárosok és a gyalogosok számára is.

Kérés a rekreációs céllal a természetbe kerékpározókhoz, gyalogos kirándulókhoz

Aki kimerészkedik ismeretlen környezetbe, jelzetlen útvonalakra, egy egyszerű telefonos applikációval is követheti a térképen az útvonalát, és vissza tud találni a kiindulási pontra. Javasolt applikációk: locusmap, Maps.me vagy keressék a MAKETUSZ-t, ahol segítenek, hogy hogyan kell használni ezeket az applikációkat vagy hogyan kell útvonalat tervezni.

Korlátozás: Csoportosulás korlátozása frekventált turistacélpontokon, bolyozás tiltása, egymás mögött nem 1,5 méter, hanem minimum 10 méteres távolság tartása nem egy háztartásban élők számára.