Ha figyelmesen sétálunk a Kiskörúton a Kálvin tértől az Astoria irányába, biztosan megakad a szemünk a nyugodt, ám mégis nyüzsgő kerékpárosbarát borozón és kávézón, a Viniklin. Habár a vendéglátóhely nem nagy, mégis teljes mértékben kihasználja a területét, és a hagyományos étel és ital kombináción kívül biciklis szolgáltatásokat is nyújt. Budapest egyik legforgalmasabb bringaútja mellett ez rendkívül hasznos, és hiánypótló módon kiszolgálja a kétkeréken közlekedők igényeit. Nagy Bencével, az üzlet tulajdonosával beszélgettünk a Vinikli koncepciójáról és jövőbeli terveiről.

Vinikli a fővárosban

A kerékpárhasználat Budapesten az elmúlt években jelentősen megnőtt, azonban még mindig nem elég népszerű a városiak körében, részben a hiányos infrastruktúra, részben a kerékpáros kultúra hiánya miatt. A Vinikli egyik céljának tekinti a városi kerékpáros kultúra és életmód segítését, illetve fellendítését. Habár a borozó nem kizárólag kerékpárosok számára nyílt, köszönhetően Bence több mint 10 éves biciklis tapasztalatának, igyekszik aktív szerepet vállalni a budapesti kétkerekű közlekedés népszerűsítésében. Összepárosítva a másik szenvedélyével, a minőségi borozással, megszületett a Vinikli, a biciklis kiegészítők boltja, szervizpont, kávézó, fröccs- és borbár. Az első hallásra szokatlan párosítások meglepően jól funkcionálnak együtt: egy kellemes esti fröccsözés után nem kell bajlódni a vendégnek a bicikli hazaszállításával, hiszen a Vinikli megőrzőpontként is működik, tehát nyugodt szívvel elindulhatunk a bringa nélkül, és kipihenhetjük magunkat. Így adott volt a szlogen, amiből tökéletesen kiderül, hogy mivel is foglalkozik többek között a Vinikli: borral és biciklivel.

Fontos tudni, hogy a Vinikli nem kerékpáros szerviz; inkább a „csináld magad” elv mentén funkcionál. Nem nyújt teljeskörű szolgáltatást, de soha nem is volt ez a célja. A szükséges alapvető szerszámokat mind biztosítják, így egyfajta közösségi műhelyként szolgálja ki az arra tévedők igényeit. Belépőszintű árral kínálnak alapfelszereléseket és kiegészítőket, amivel kényelmesebbé teszik a kerékpározást.

Számos más szolgáltatással is túlmutatnak az egyszerű borozó koncepcióján. Ahogyan a Vinikli minőségi borokkal szeretné terjeszteni a fröccskultúrát, úgy igyekszik minőségi utakkal népszerűsíteni a kerékpározást. Az egyelőre még tervezési fázisban lévő Viniklis Bringautak célja a legkedvezőbb és legpraktikusabb útvonalak kijelölése, amivel élvezhetővé és kellemesebbé tehető a kerékpárostúra élménye. Újításként saját szervezésű városnéző túrákkal is készülnek, amelyek olyan izgalmakat tartogatnak, mint egy régész vezetésével a római emlékművek felfedezése, vagy a szecessziós bringakör, ami kerékpáros közlekedéssel sokkal többet tud nyújtani, mint kétlábon. Erre már nem kell sokat várni, ősztől már bringára pattanhatunk a Viniklivel! Ha pedig nyomon követjük a Vinikli Facebook oldalát és honlapját, videókkal is találkozhatunk a jövőben, amelyekben körbejárják a jó utakat és megmutatják a legjobb útvonalakat, így tökéletesen kiegészítve a Viniklis Bringautakat.

Vinikli vidéken

Túlmutatva Budapesten és a főváros zsúfolt útjain, a bicikliturizmus terén messzebbre is szeretne terjeszkedni a vendéglátóhely.

Már régóta érlelődik egy új projekt, ami hiánypótló módon a bor-, illetve bicikliturizmust kapcsolná össze, amelyet már láthattunk virágozni Olaszország és Franciaország példáin keresztül. A vezetett és ajánlott túraútvonalak célja, hogy minél több ember merjen és menjen minél gyakrabban biciklizni. Az ilyesfajta aktív turizmusba sokan azért nem vágnak bele, mert nem tudják vagy nem szeretnék maguknak megszervezni a programot, és ezt a terhet szeretné a biciklis borozó átvenni az emberektől. A Vinikli profiljából adódóan kiemelten a borvidékekkel foglalkoznának, amelynek egyik nem tervezett, de annál örvendetesebb következményeként remélhetőleg képes lenne csökkenteni a turizmusban jelen lévő Budapest-központúságot. A terv az, hogy ezek a Viniklis Bringautak többek legyenek az egyszerű biciklis útvonalajánlóknál; teljeskörű csomagot, komplex élményt szeretne kínálni az érdeklődők számára. A csapat arra törekszik, hogy kerékpárosbaráttá alakítsák ezeket a kirándulásokat, ezért kutatnak a legjobb és legérdekesebb útvonalak után. Ezen felül olyan egyéb szolgáltatásokat is nyújtana a csapat, mint a biciklik szállítása, a borkóstolók megszervezése, programok, illetve szálláshelyek ajánlása. A borozó kapcsolatai segítségével elsősorban a már ismert borpincékhez szeretnének túrákat szervezni baráti társaságoknak, céges csoportoknak vagy akár turistacsoportoknak is.

Az ilyesfajta turizmus kiépítésével intelligensebb és színvonalasabb szolgáltatást tudnak nyújtani, hiszen olyan teljeskörű kerékpáros élményt tudnak kínálni, amiben a résztvevők igénye ténylegesen találkozni tud a program kínálatával. Ez párosulva a Vinikli eszméivel, a fenntarthatósággal és a lokális kereskedelemmel, olyan előremutató szolgáltatásra láthatunk példát, amelyre érdemes lesz odafigyelni, ha eddig még nem tettük meg.