Idén nyáron már sok-sok 30+ fokos napon vagyunk túl, de még mindig távolinak tűnnek a hőn áhított hűs őszi napok. Nem érdemes kivárni az enyhülést a következő bringatúrával, hiszen egy-két egyszerű trükkel a kánikulában sem kell nemet mondani kedvelt hobbinkra.

 

Időzítés

Az első és legkézenfekvőbb trükkünk a nyári  hőség bringatúráira a korán kelés. Még az öreg indiánoktól származó örök érvényű tudás, hogy 12-15 óra között nem érdemes nekivágni a pusztának. Pacsirta típusok előnyben, a baglyok meg kipihenhetik magukat egy nagy fűzfa árnyékában dél és három között.

Folyadék- és sópótlás

Amikor magától a puszta létezéstől is csurog rólunk víz, a fizikai erőbefektetéssel az ember úgy érezheti, még azt a folyadékot is kiizzadja, amivel soha nem is rendelkezett. Ilyenkor a folyadékpótlás mellett a sópótlás is nagyon fontos. Rosszullétet, fejfájást, izomgörcsöt, okozhat, ha nem pótoljuk megfelelően az izzadsággal elveszített létfontosságú ásványi anyagokat, mint például a Nátrium és a Kálium. A só pótlás esetében nem kell nagyon összetett dolgokra gondolni. A sózott paradicsom vagy datolya is kiválóak erre a célra, de előkészítésük és szállításuk valamivel bonyolultabb, mintha csak egy csomag sótablettát dobnánk be a táskánkba. Érdemes mindig magunkkal vinni egy pár sótablettát, nincs nagy súlya, könnyen beszerezhető bármely sportboltban és meg lehet menteni vele egy hosszúra nyúlt, izzasztó kerékpártúrát.

 

Öltözködés

Az izzadással elvesztett só, aminek a hiánya komoly problémákat okozhat a szervezeten belül, a bőrfelületen is okozhat kényelmetlenségeket.

A legkényelmesebb nyergekre is ráizzad az ember 35 fokban, így fontos, hogy az izzadság elvezetésre kialakított kerékpáros nadrág és a bőr között ne legyen más ruhadarab. Elsőre furcsa érzés eltérni a kisgyerekként megtanult öltözködési szabálytól és bugyi vagy alsónadrág nélkül útnak indulni, de a bringatúra végére meghálálja magát ez a formabontás.

A másik érzékeny pont, amit a sós izzadság könnyen kikezd a szemünk. Erre a kérdésre a teniszezőktől ismert fejpántok, vagy vékony csősálak lehetnek a megoldás. A bukósisak alá rejtve még az outfit-ünket sem rontja az izzadság felszívására és elvezetésére szolgáló ruhadarab.

 

Bőrvédelem

A bőrrák rossz, nem érdemes vele packázni! Akár mennyire is ragad a naptej és az izzadsággal keveredve csurog le az ember arcán, érdemes használni. Kerékpározás közben a karjaink vannak még kitéve az napsugárzásnak, védelmükre, az UV-szűrős hosszú ujjú pólókat ajánljuk.