Fedezd fel a végtelen síkság mentén megbújó elbűvölő falvakat!

Szeptember 23-án került megrendezésre a Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség kiemelt turisztikai fejlesztésének szakmai fóruma arról, hogy hogyan válik a földrajzi, történelmi és kulturális régió a kerékpározók új paradicsomává. A kiemelt turisztikai térség „kerékpárosbaráttá” alakításával erősítjük meg a területen a kerékpáros turizmust, illetve növeljük az örökséghelyszínek élménykínálatának vonzerejét. Az eseményen köszöntőt mondott Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere, Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Dr. Tilki Attila, országgyűlési képviselő és Dr. Fekete Károly, Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

A fejlesztési program a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretein belül valósult meg, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség konzorciumvezetésével és az önkormányzati, civil és egyházi szektor összefogásával jött létre. Így a régió látványos turisztikai termékének nagy részét a helyi emblematikus műemlékek és templomok adják. A most elkészült és átadott fejlesztések a már meglévő kerékpárosút infrastruktúráját egészítik ki kerékpárosbarát szolgáltatásokkal. A fejlesztések egy nagyobb projekt részei, amelynek célja a kelet-magyaroroszági pontok összekötése az új létesítményekkel, hogy nagyobb túraútvonallá álljon össze a régió, így vonzóbbá téve a környéket az aktív kikapcsolódást keresők számára. A beruházások a kerékpáros pihenőpontokkal biztosítják a kényelmes túrázást a higiéniai feltételek biztosításával és közösségi terek létrehozásával. A kerékpáros túraközpontok mind a térség valamely fontosabb látnivalója mellé épültek, így tökéletes útvonalat rajzolnak meg az arra tekerők számára, de a kihelyezett táblák is segítenek a tájékozódásban, ahogyan a térinformatikai és egyéb adatbázisok is ezt a célt szolgálják majd.

A szakmai fórummal egybekötött kerékpártúrán a Felső-Tisza-vidéken megvalósult fejlesztések legfőbb eredményeit tekintettük meg. A megnyitó után Vásárosnaményból, Bereg Szívéből 38 kilométeres túrán át vezetett az utunk Tivadarig, református templomtúrával egybekötött tekeréssel. Az árvízvédelmi terület menti töltések hosszú hálózatán keresztül kerékpározni olyan érzés volt, mintha a végtelenségbe tekernénk, miközben folyamatosan körülvesz minket a természet. Hatalmas puszták és megszámlálhatatlan gyümölcsös mellett haladtunk el, mégsem vált unalmassá a könnyed suhanás, mert az út során újabb és újabb elbűvölő településhez érkezünk, egyik faluból átcsöppenve a másikba. Az út során megtekinttettük az öt újonnan elkészült kerékpáros pihenőpont és túraközpont ünnepélyes átadását, majd elsőként győződhettünk meg a kerékpárosbarát helyszínek hasznosságáról. Mert bár a töltések mentén vezető aszfaltozott kerékpárút a maga síkságával nem jelent túl nagy kihívást, így is kellemes élmény volt megpihenni, és felfedezni a környék községeit, illetve megtapasztalni ezen vidék vendégszeretetét; ugyanis minden helyszínen frissítőkkel és bőséges étellel kínáltak minket.

Vásárosnaményban, a Bereg Szíve Üdülőközpontot fedeztük fel elsőként, ahol a szállásszolgáltatás mellé épült a kerékpáros szolgáltatás, ezzel kényelmesebbé és praktikusabbá téve a többnapos túrára induló bicikliseknek is a kirándulást. Következő megállónk Tákosra vezetett, ahol megcsodáltuk a népi építészeti gyöngyszemet, amit a helyiek csak úgy neveznek, hogy a Mezítlábas Notre-Dame és betértünk az apró falu tájházába is. Belépve az épületbe egy olyan időutazásban vehettünk részt, ahol a község történelmi múltjába nyerhettünk betekintést a néprajzi tárgyakon keresztül. Ezek mellett alakították ki a kerékpáros túraközpontot és pihenőt, így két lépést sem kell tenni ahhoz, hogy a kerékpárt lerakva megcsodálhassuk a Felső-Tisza-vidék jelképes műemlékeit.

Ezután egy meghitt beregi faluban pihentünk meg, Csarodában, ahol az egyik legszebb falusi középkori templomot csodálhattuk meg. A kis dombon magasodó templom belsejében színes festménymaradványok teszik igazán hangulatossá a teret, a mosolygó szenteket ábrázoló freskókért mindenképpen érdemes betérni az Árpád-kori templomok mintapéldájaként említett építménybe. A templom szomszédságában húzták fel az új pihenőépületet közösségi térrel, biciklitárolóval, kölcsönzővel, irodával és szervizzel.

Innen felfrissülve indultunk útnak Tarpára. A kerékpáros pihenőpont Bereg legnagyobb református temploma mellett helyezkedik el, így érdemes ott is megállni, és megtekinteni az északi falon a hatalmas gótikus falfestményeket, a gyönyörű táblás famennyezetet, és az egy fából kivágott 7 centiméter vastag ajtólapot, melynek még a vasalatai és zárja is eredetiek. Egészen biztosan le fog nyűgözni a beltér különleges látványa.

Az egész napos folyó melletti tekergés után, utolsó megállónk Tivadarba vezetett, ahol a Bringás Vándortábor egyik szálláshelyszínén, a falu központjában található Ház az Élő Vízhez Ifjúsági Üdülőközpont udvarában található fából épült tágas és hangulatos csűrben zártuk a felfedezőtúránkat. A Bereg Szívéhez hasonlóan szállásszolgáltatás mellett épült infrastruktúra tökéletesen beleillik a két épületből álló létesítménybe, és remek helyszínéül szolgál a kerékpárral közlekedők és kirándulók számára is.

A régió még rengeteg felfedezésre váró, hangulatos titkokat rejt magában. A természetvédelmi területtel övezett, alma- és szilvaföldek lenyűgöző sokasága mellett haladó kerékpárút látványa egészen különleges túrahelyszínül szolgálhat mindazoknak, akik egy kis csendre és nyugalomra vágynak. Az útvonal könnyedsége miatt kellemesen lehet nézelődni, kikapcsolni és feltöltődni a tájban.